Zo! Daar is het dan eindelijk. Zoals beloofd ben ik aan de slag gegaan met het testen van shampoo bars als low-poo vervanger van reguliere shampoo. Ik heb me suf gezocht op fora en internet naar aanbevelingen. En ik heb nu een shampoo bar gevonden waar ik helemaal gelukkig van word! Het is een 100% biologisch en vegan zeep. Lokaal- en met de hand gemaakt gemaakt: de shampoo bar van Soopie! Ik heb er de afgelopen twee weken mijn haren mee gewassen en verzorgd. En dit is waarom ik het een absolute top zeep vind:
Onhandelbare haren
Op de website van Soopie, ontdekte ik dat Sophie, de bedenkster en maakster van de Soopie shampoo bars, in onze zoektocht naar de perfecte shampoo bar vanuit dezelfde frustratie gestart zijn: zij had ook onhandelbaar haar. Maar dan in de vorm van onhandelbare krullen. En net als ik wilde ze niet langer allerlei synthetische en met plastic verpakte haarverzorgingsproducten kopen om haar lokken te temmen.
Net als ik heeft Sophie daarom het internet afgestruind op zoek naar ervaringen en kennis over duurzamere alternatieven voor de verzorging van haar haren. Ze testte van alles op haar eigen haar uit. Onder andere spoelingen met kruiden, en ze volgde methodes van duurzame influencers op. En uiteindelijk besloot ze net als ik, om de no-poo methode toe te passen op haar haardos. Om tenslotte tot dezelfde conclusie te komen: de no-poo methode helpt om je haar minder snel vet te laten worden, maar onze haren misten uiteindelijk toch ook een goede verzorging. Dat laatste stukje, is ze daarom zelf gaan ontwikkelen.
‘’Zeker als je iets ouder wordt, word je haar gewoon brozer en heeft het voeding nodig. De meeste reguliere shampoos bevatten siliconen, wat je haar soepel laat voelen. Maar die stoffen zijn niet erg milieuvriendelijk. Bovendien raakt je haar ‘gewend’ aan deze producten, waardoor je na verloop van tijd weer op zoek moet naar een ander product. Je kunt je haar natuurlijk ook met zeep wassen en dan naspoelen met azijn, maar dat droogt je haar op den duur uit.
Daarom ben ik aan de slag gegaan met het maken van duurzame zeep met ingrediënten als haver. Ik maakte mijn eerste Soopie zeepjes gewoon aan het aanrecht in ijsblok vormpjes. Ik heb versies uitgedeeld aan vriendinnen zodat zij konden helpen testen. En dat hebben we heel grondig gedaan. Veel versies hebben de keuring niet gehaald. Maar ik durf nu, na al het ontwikkelen te zeggen dat ik de beste zeep van het land maak die geschikt en voedend is voor alle haartypes’’.
100% plant power!
Soopie heeft bewust de vorm gekregen van zeep bar en niet van een vloeibare zeep in een fles. ‘’Want aan vloeibare shampoo moet je 80% water toevoegen’’, Legde Sophie mij uit. Dat maakt de zeep zowel minder duurzaam als effectief. Een Soopie shampoo bar is hiermee een super geconcentreerde zeep waar je zeker zeven maanden je haar mee kunt wassen. Omdat je er per wasbeurt maar weinig van nodig hebt, merkte ik al meteen tijdens het testen. En omdat je je haar minder vaak hoeft te wassen. Wat fijn! Dat deel van het probleem is getackled!
Soopie bevat verder geen alcohol, geen parfum, geen SLS, geen parabenen (conserveringsmiddelen), of stabilisatoren, ofv erdikkingsmiddelen, en geen plastic deeltjes.
Het is een 100% biologisch en plantaardig product.
Zo was je je haar optimaal met Soopie
Van Sophie leerde ik nog een aantal andere truuks waarmee ik mijn haarverzorgingsroutine kan verbeteren. Want wist je dat je:
– Je haar het beste alleen kunt kammen wanneer het droog is
– Je haar niet te heet moet wassen
– Je met Soopie alleen je hoofdhuid maar hoeft te wassen. De rest van het haar wordt schoon tijdens het uitspoelen van de zeep
– Je het beste kunt uitspoelen met lauw water en dan naspoelen met koud water
– Je overtollig water in je haar na het douchen het beste uit je haar kunt knijpen en je je haar het beste kunt drogen met een t-shirt in plaats van met een handdoek zodat je niet te veel vocht aan je haar onttrekt
– Je haar blij wordt van lijnzaadwater als natuurlijke conditioner
– Je jaar als finishing touch kunt sealen met het serum van Soopie om het extra te hydrateren
– Je haren blij worden van een bamboe kussensloop die Soopie gelukkig ook verkoopt
Dank Sophie voor die kennis! Inderdaad, ook dat helpt een hoop!
Ik heb de afgelopen week ook geslapen op het bamboe kussensloop. Wat een zachte stof (en de stof ruikt ook lekker, hihi). Ik merk dat mijn haar in de ochtend minder stug en geklit is. Het is dus inderdaad een zachtaardiger hoesje voor je haar ;)
links: de bamboe kussensloop van Soopie
DIY lijnzaadwater
Hoera! Bij elke bestelling van Soopie krijg je gratis een zakje lijnzaadjes meegeleverd. Daarmee maak je eenvoudig zelf een 100% natuurlijke conditioner:
Je kookt 1 eetlepel aan lijnzaadjes 200ml water, zo’n twee minuten lang, in water. Niet langer, anders wordt het lijnzaadwater te dik. Dat is eigenlijk alles! Daarna moet je je haar er flink nat mee maken voor een optimaal effect.
Soopie verkoopt ook handige en duurzame glazen spuitflessen om makkelijk mee te sprayen. Mijn ervaring is dat je het lijnzaadwater zeker twee weken in de koelkast kunt bewaren.
Sophie heeft ook een serum ontwikkeld waarmee je je haar kunt sealen. Dat doe je nadat je je haar aan de lucht hebt laten drogen en het geborsteld hebt. Dat geeft net even een extra beetje voeding aan je haar. Eén à twee druppels voor een volle bos haar is echt meer dan voldoende. Dus ook met een klein flesje serum kan je een flinke tijd vooruit.
Henna haarkleuring
En ter aanvulling op mijn blog van afgelopen week over duurzame haarkleuring: met de henna bars van Soopie kan je je haar ook duurzaam en op haar-vriendelijke wijze kleuren. Van rood tot mooi diep bruin. Handig!
Gewoon goed
Ik vind alle Soopie producten heerlijk ruiken. De zeep en het serum ruiken als dure parfum. Ze ruiken niet naar mango of papaya zoals we van veel shampoos gewend zijn. Maar wel naar de lokale planten die er in zitten: brandnetel, haver. Dat ruikt fris en gewoon als echte natuur. Ik krijg er nostalgische gevoelens van, zoals ik die krijg wanneer ik jute, linnen of vlas ruik. Klinkt gek, maar dat is wat het is: oer, echt en complex. Ik vind het heerlijk. Dit zijn producten zonder meuk.
En om je blijdschap af te maken, kan ik je beloven dat je net als ik zult glimlachen als je het Soopie pakketje thuis bezorgd krijg: in de verpakking is uitsluitend karton en papier verwerkt. Zelfs de stempels waarmee Soopie werkt zijn gemaakt met karakterprints van gerycled hout en met inkt op waterbasis. Yes! Zero waste. Net als het zeepje zelf: het laatste kruimeltje plak ik straks gewoon op een nieuwe bar.
Een Soopie bar kost iets meer dan zomaar een gemiddelde shampoo bij de drogist. Maar je investeert ermee in een goed product dat echt werkt om je haarproblemen voorgoed te tackelen. En de manier waarop het gemaakt is, klopt gewoon van top tot teen. Kortom: Ik ben om! Hier ga ik de rest van het jaar waarin ik aan het project Knotting New werk, mijn haren mee wassen!
Omdat ik zo fan ben van de Soopie shampoo bar, kan je deze nu ook bestellen mijn onze spik-splinternieuwe Arty Farty Life webshop! [link] Hoera!
Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen. Laat je het me weten wat je er van denkt?
Lees hier eerdere blog van Knotting New terug:
#1 – No-poo hairdo – tying a knot with nature
#2 – La Tricoteuse – vet haar als poëtisch verzet
#3- Poudre du Riz - ijdelheid en haarkleuringen van alle tijden
Deze blog is geschreven in samenwerking met Soopie
Lees verder:
Hi daar! Ik ben Jessica, een oer-Rotterdamse kunstenaar die onderzoekt hoe je van je leven een duurzaam LevensKunstwerk kunt maken