Koken vind ik echt één van de leukste dingen om te doen. Met je handen iets moois en lekkers maken en het daarna meteen opeten (een betere korte termijn beloning is er niet, haha). Maar na al het solo gekook voor deze blog, leek het me ook wel eens fijn om met wat lieve vrienden gezellig samen aan tafel te gaan. Ik had er een mooie aanleiding toe, want we mogen voor mijn favoriete hoemoesmerk Maza, aan de slag om te proeven en te reviewen! Ik bedacht er een rij eenvoudige recepten voor een tapas tafel mee, die je ook eenvoudig zelf kunt maken.
Deze zaterdagmiddag staat er hier thuis een bandrepetitie op het programma. Maar omdat sommigen van ons er al een lange dag op hebben zitten (Maya gaf vanochtend bijvoorbeeld nog een concert in De Doelen), zijn we eerst toe aan wat lekkers!
Ik heb de tafel gevuld met:
falafel in pittige tomatensalsa
Falafel in tomatensalsa
De tomatensalsa voor de falafel heb ik gemaakt van een heel fijn gesneden tomaat, twee eetlepels Muhammara, twee eetlepels tomatenpuree, twee eetlepels olijfolie, ¼ fijn gehakte spaanse peper, een fijngehakt sjalotje (een kleine ui kan ook) en nog wat peper en zout. Ik heb de falafel eerst met flink wat olijfolie gebakken in een koekenpan om ze een mooie goud-bruine kleur te geven en daarna heb ik ze nog 3 minuten op middelhoog vuur gegaard in de tomatensalsa, zodat de falafelballetjes de salsasmaak goed overnemen.
amuses van Muhammara, bloedsinaasappel, granaatappel en peterselie
Muhammara, bloedsinaasappel, granaatappel en peterselie amuze
In deze amuze proef je echt mediterrane smaken terug, met dank aan de bloedsinaasappel, die niet alleen een hele en zoete frisse citrussmaak geeft, maar ook een heel subtiel bittertje, die mooi mixen met de walnoot, limoen en granaatappelpitjes waar de Muhammara mee gemaakt is. Lekker!
minipaprika's gevuld met Esfenaj; een spinazie- amandel dip
Gevulde mini paprika's met Esfenaj
De paprika's heb ik zo'n 12 minuten op 180 graden in de oven gezet, want daar worden ze heerlijk zoet en zacht van. Zo kan je ze gemakkelijk snijden en eten, én de zoete smaak past echt goed bij de amandel/spinaziesmaak van de Esfenaj. Ik heb de paprika's wederom gevuld met een spuitzakje, maar met een kleine lepel gaat het ook prima.
samosa's gevuld met Baba Anoesch (gegrilde aubergine salade met een vleugje rode peper), maïs en lente-ui
Samosa's met Baba Anoesch, maïs en lente-ui
In alle turkse winkels of toko's zijn wel vegan deegvellen te koop. In het midden van het deeg deed ik een eetlepel met Baba Anousch; een salade gemaakt van gegrilde aubergine. Daarop deed ik een ½ eetl. maïs en fijngesneden lente-ui. Dan vouw je het pakketje dicht tot een driehoek en frituur je de samosa's goudbruin. Laat ze wel zeker tien minuten afkoelen voordat je gaat eten, want de vulling van dit soort deegpakketjes kan verraderlijk heet zijn.
turks brood met gewone Hoemoes, rode bieten Hoemoes en zongedroogde tomaat Hoemoes
cherrytomaatjes uit de oven met komijnzaad, peper en zeezout
& zwarte en groene olijven gevuld met arisjokken Hoemoes
Cherrytomaten uit de oven
Ook dit is een een makkelijke tapa: je legt je cherrytomaten op een met olijfolie ingevette bakplaat of -blik. Giet nog een klein beetje olie over je tomaatjes heen zodat je komijnzaadjes, zout en peper mooi aan de tomaatjes blijven plakken. Dan zet je ze 10 minuten in de oven op 180 graden. Je tomaten zijn klaar als ze flink beginnen te rimpelen en hun velletjes barsten.
Gevulde olijven
De olijven en paprika's heb ik met een spuitzak gevuld. De olijven met de artisjokken hummus en de paprika's met Esfenaj. Als je geen spuitzak hebt, kan je van een stukje bakpapier een cornetje vouwen. Daar kan je ze ook prima mee vullen.
tabouleh salade van couscous, komkommer, tomaat, munt en peterselie
Tabouleh
Deze oosterse salade is heel eenvoudig en ontzettend smaakvol: hij bestaat uit couscous, komkommer, tomaat, munt, peterselie en citroensap. Het recept voor tabouleh kan je terugvinden in deze blogpost.
Eten met je ogen
Dit is toch eigenlijk wel het allerleukste: het moment waarop de tafel vol lekkers gespot wordt door je gasten. Volgens mij bestaat een écht goede maaltijd uit twee elementen: het moet er van tevoren geweldig uitzien en heerlijk ruiken zodat je zin krijgt om te gaan proeven, en als je gaat eten moeten de smaken de verwachting overtreffen. Tijd om te proeven dus!
Hoemoes in alle smaken
Mijn favoriete hoemoes smaak was tot voor kort Hoemoes koriander & limoen (maar op één haar na gevolgd door de Hoemoes zongedroogde tomaat). Ik hou ook wel van aparte smaken: ik mag de rode bieten hoemoes zeker ook! Hij heeft een wat meer aardse smaak. Ik heb er fijn gesneden en met citroen besprenkelde appelstukjes op gelegd, om de zoete frisse smaak nog verder te benadrukken. De favoriete hoemoes smaken
van mijn tafelgasten waren de hoemoes met artisjok en de hoemoes met zongedroogde tomaten.
Vegan en vega
Zoals de meesten van jullie wel weten, maakt Maza vegetarische en vegan dips, sauzen, falafel en hoemoes. Voor de veganisten onder ons, is het natuurlijk wel handig om te weten welke producten hiervan helemaal plant-based zijn. Dat zijn alle hummus soorten, de Esfenaj, Muhammara en de falafel balletjes. Alleen de Baba Anousch bevat wat ei, maar is wél vegetarisch.
Favorieten
Wij vonden de samosa's gevuld met Baba Anoesch & de Falafel balletjes in tomatensalsa van Muhammara de verrassing van de dag. De Baba Anoesch en Muhammara zijn gewoon hele lekkere dips met veel laagjes aan smaak. Ze geven daarom een goeie extra twist aan de samosa's en falafel.
Mochten jullie ook besluiten om tapas te maken, en je hebt nog goede ideeën voor vega en vegan hapjes, laat het me dan zeker weten! Ik ben erg benieuwd. Ook zijn er op de website en de Facebookpagina van Maza nog meer vega en vegan recepten en ideeën te vinden. Eet smakelijk alvast!
Deze blog is geschreven in samenwerking met Maza
Lees verder:
Hi daar! Ik ben Jessica, een oer-Rotterdamse kunstenaar die onderzoekt hoe je van je leven een duurzaam LevensKunstwerk kunt maken