Welkom op de website van Arty Farty Life"life is art, and art is life"
Menu
Gezonde diy limonade van waterkefir
Ooit gehoord van waterkefir limonade? Ik kende het alleen van horen zeggen, maar ik had het nog nooit geproefd. Tot een week of twee geleden, toen een bevriende kunstenares twee volle kannen kefir limonade meenam naar een project. En daar werd ik blij van, want als liefhebben van gezonde voeding, is het niet altijd eenvoudig om gezonde alternatieven te vinden voor de suikerhoudende sapjes en limonades uit de supermarkt. Maar ik heb er nu dus ééntje bij op mijn repertoire, naast de gingerale.
Natuurlijk en gezond
Waterkefir wordt gemaakt van een bacteriesoort die in water groeit. Samen met gedroogd fruit, vermenigvuldigd deze zich in water. Het resultaat is een limo die allerlei goede probiotica bevat, en ook vitamines als B1, B2, B6, B12, C en D. Goed voor de darmpjes dus ;)
Zo maak je het Als eerste stap heb je de bacteriecultuur nodig. Hier kom je aan door om een bakje met waterkefir van iemand die je kent te bietsen, of door korrels online te stellen. Je kunt een bestaande bacteriecultuur laten 'slapen' (de groei stilzetten) door het bakje waar ze in zitten in de koelkast te bewaren.
De kefirkorrels of bestaande bacteriecultuur activeer je voor middel van water (100), 2 (gedroogde) vijgen, 1 uitgeperste citroen en 2 eetlepels biologische rietsuiker (andere soorten suiker zoals kristal en bastardsuiker schijnen echt minder goed te werken, heb ik me laten vertellen door degene van wie ik mijn cultuurtje heb gekregen. So I'm passing on her tip). Vervolgens bewaar je deze in een weckpot bij kamertemperatuur.
Dus:
1 liter water
100ml bacteriecultuur
2 eetlepels bio rietsuiker
1 uitgeperste citroen
2 (gedroogde en in stukjes gesneden) vijgen
Effe wachten
Na twee dagen zou je de kefir al kunnen drinken. Maar wanneer de smaak voor jou het lekkerste is, hangt af van je persoonlijke smaak. Hoe langer je je kefir laat staan, hoe meer hij gaat fermenteren, en hoe scherper/zuurder de smaak wordt. Op een gegeven moment ontstaat er zelfs alcohol omdat de bacterien de suikers omzetten naar alcohol als je lang genoeg wacht. Ik lees op het net dat sommigen doe-het-zelf'ers wachten tot 72 uur. Maar na deze 72 uur zal je je kefir moeten 'bijvoeren' met suiker (30 gram suiker bij koud weer in de winter en 50 gram bij warm weer in de zomer of iets daar tussenin), omdat het groeiproces anders stopt. Ik heb gemerkt dat het op lentedagen waarop het zo warm is als nu (25 graden overdag) het echt genoeg is als je je kefir 12 uur laat staan. Daarna ontstaat er langzaam maar zeker alchohol.
Eindeloze voorraad
Nadat je je kefir gebruikt hebt voor je limonade kun je twee dingen doen: je wacht de korrels af met water in een vergiet en bergt ze in een bakje met water op in je koelkast. Dan gaan ze 'slapen' en kan je ze weer opwekken met verse ingredienten. Je kunt ook je kefirkorrels meteen weer in nieuwe ingredienten onderdompelen om eindeloos limonade te blijven maken.
Je bacteriecultuur zal blijven groeien als je het blijft voeren met ingredienten. Ongeveer met +20% van zijn massa per keer dan je het gebruikt is mijn ervaring. Uiteindelijk heb je dus een zodanig grote hoeveelheid, dat het slim is om ofwel meerdere bakjes te gaan gebruiken of je kefircultuurtjes weg te gaan geven. Het voordeel is dus dat je maar één keer een startcultuur nodig hebt en bij goed onderhoud, eindeloos veel limonade kunt maken uit één cultuur.
Heilzaam bij prikkelbare darm syndroom
Wist je dat waterkefir goed is tegen darmklachten zoals prikkelbare darm syndroom (spastische darm. Lees er hier meer over...)