Welkom op de website van Arty Farty Life"life is art, and art is life"
Menu
Prijsvergelijking: hoe duur zijn biologische boodschappen?
Hoe duur is biologisch boodschappen doen nou echt? Nou, dat hangt er maar net vanaf hoe je dat precies doet. Maar om duidelijk te maken hoe je toch voordelig biologisch kunt shoppen, deed ik een prijsvergelijking in verschillende supermarkten en zet ik een aantal tips op een rijtje.
De prijsvergelijking
Gewapend met een boodschappenlijstje met producten waarvan ik denk dat bijna iedereen ze wel maandelijks koopt, ging ik naar de Bas van der Heijden, de Albert Heijn en de Eko Plaza om de prijzen te vergelijken tussen een relatief goedkope supermarkt (Bas), een iets duurdere (AH) en een biologische supermarkt (Eko Plaza). Dit is wat ik daar aan prijzen vond:
Nu moet ik wel als notitie maken dat zowel het brood als de kaas van de Eko Plaza van beduidend betere kwaliteit waren dan bij de andere twee supermarkten omdat ze verser zijn en (weet ik uit ervaring) veel smaakvoller zijn. Ook kan je bij de Eko Plaza niet echt aardappelchips en ook geen Coca Cola vinden. Wel een zak tortilla chips en een biologische cola variant.
Tips om goedkoop biologisch te winkelen
1. Koop niet alles in de biologische winkel
Koop bijvoorbeeld je biologische producten bij de niet-biologische supermarkten. Deze zijn vaak net iets goedkoper dan bij de biologische winkel. Veel grote supermarkten kennen tegenwoordig biologische varianten van hun assortiment. Kijk eens rond bij je eigen supermarkt wat je hier allemaal biologisch kunt kopen.
2. Koop biologische producten die in de aanbieding zijn
Zeker bij de AH zijn de biologische producten nog wel eens in de aanbieding waardoor ze even duur zijn als ze niet-biologische variant. Maar ook bij de biogische winkels zijn de procuten vaak in de aanbieding wat vaak te maken heeft met een beperkte houdsbaarheidsdatum bij vleeswaren en zuivel omdat er geen conserveringsmiddelen of technieken worden toegepast. Mijn biologische vleeswaren, melk en yoghurt koop ik vaak op deze manier. Ik zelf iederee week boodschappen en ik koop nooit meer dan dat ik die week op kan krijgen, zodat ik niets weg hoef te gooien. Op deze manier ben ik nog maar enkele dubbeltjes duurder uit voor dezelfde producten.
3. Koop een deel van je boodschappen biologisch
Zoals opgemerkt bij tip 2, koop ik eigenlijk alleen dierlijke producten bij de biologische winkel. Dus vleeswaren (broodbeleg) en zuivelwaren (op kaas na, want dat vind ik persoonlijk echt te duur biologisch). En dat is goed te. Het kost me (zie ook de boodschappenlijst) maar €6,- meer per week. Dat zie ik als een superkleine wekelijkse donatie aan het goede doel.
4. Koop vers van de boer of op de locale markt
Je kent ze wel: van die kraampjes langs de weg met producten van het land. Zeker nu in de vakantietijd kan je vaak direct van de boer fruit, groenten en eieren kopen. Vaak zijn deze producten biologisch (vraag het anders na), omdat de kippen vrij rondlopen op het erf en de appels uit eigen tuin komen.
Ook op braderieen en locale markten kan je vaak relatief goedkoop biologische seizoensproducten kopen. Koop ze daar lekker goedkoop in. Tips om je grote inkoop lang te bewaren, kan je hier vinden.
Succes!
Hopelijk heeft dit je aan het denken gezet en wat mogelijkheden geboden om ook (een deel) van je boodschappen binnen jouw budget biologisch te gaan kopen. Het is maar een kleine verandering, maar hoe meer mensen bewuster booschappen doen, hoe beter dat uiteindelijk is voor het milieu, dierenwelzijn en ook voor de eigen economie.